Sveduddens samfällighetsförening


                                       Vatten

Vi tar vårt dricksvatten tas ur tre borrhål. Vissa fastigheter har egen brunn men man ska vara medveten om att det inte innebär att man har "eget vatten". Alla i området tar sitt vatten från samma grundvattentäkt. Om en brunn får inträngning av saltvatten så sprider det sig snart till de andra. Med saltvatten i brunnarna har vi ett gemensamt kostsamt problem att lösa.
Det är alltså av
största vikt att vara sparsam med vattnet. Man behöver visserligen inte hantera vattnet som om man hade burit in det från en handpump i hinkar men det går inte att använda vatten här på samma sätt som man kan göra i Stockholm som tar vattnet ur Mälaren.
 
Bevattning av gräsmattor och odlingar samt fyllande av pooler med vårt gemensamma vatten är alltså inte tillåten.
 
Värmdö kommun har låtit göra en kartläggning. Här är viktig info om vårt vatten:
     Risken för vattenbrist och saltvatteninträngning (PDF)
     Information om pool och badtunnor från Värmdö kommun (PDF)

Viktigt för er som har "eget" vintervatten ur egen brunn.
På förekommen anledning måste vi påpeka att det inte är tillåtet att bara koppla ihop det egna vattnet med det gemensamma för att på det sättet kunna växla mellan de olika systemen. Gör man det fel så kan det egna brunnsvattnet tryckas ut i vårt gemensamma vattensystem och då mister föreningen kontrollen över vårat vatten.
 
Om du absolut vill koppla ihop systemen så måste en kvalificerad rörmokare montera in en backventil på sommarvattenledningen.
AN-rör i Björkås (Djurö) känner till problemet och kan utföra jobbet åt dig.
 
Vi vill också klargöra att det bara är medlemmar i vattensektionen och AN-rör som får vrida på vattenkranarna i dikena, förutom den kran som bara berör en enskild fastighet. Den sistnämnda får självklart var och en hantera.
            Kontakt: styrelsen ( X ) svedudden.se
     Hamnkapten: hamnen ( X ) svedudden.se
     För att undvika spam är adresserna inte skrivna korrekt.
Ersätt ( X ) med @ och skriv allt i en följd utan mellanrum i ditt adressfält.